Dołącz do czytelników
Brak wyników

Strefa Barbera

7 lipca 2022

NR 13 (Czerwiec 2022)

Jeszcze fryzjer czy już barber? - W roli głównej nożyczki

0 68

W dzisiejszych czasach wraz z rozwojem barberingu pojawiają się jak grzyby po deszczu barber shopy. Mam wiele przemyśleń. Z jednej strony po 30 latach doświadczenia i pracy przy fotelu cieszę się, że zawód fryzjera męskiego zaczyna być szanowany i traktowany bardzo poważnie. Z drugiej zaś mam wrażenie, że niestety często pada ofiarą szukania sposobu na szybki i łatwy zarobek.

Na rynku pojawiają się nie tylko nowi fachowcy, ale też całe mnóstwo wszelakiego rodzaju nieprawdziwych teorii dotyczących technik strzyżenia, zasad panujących w zawodzie, używanych narzędzi czy nawet przepisów sanitarno-epidemiologicznych. 

Dla mnie nie ma rozróżnienia: fryzjer męski czy barber? Oba sformułowania oznaczają dokładnie to samo. Dziś prawie każdy może zostać barberem, ale czy fryzjerem?

Nasza profesja jest zawodem najwyższego zaufania. To my, specjaliści, musimy dbać o dobre samopoczucie, komfort czy satysfakcję naszego klienta. Najważniejszy jest profesjonalizm, z jakim podchodzimy do wykonywanego zajęcia.

Trzeba ciągle rozwijać umiejętności i wiedzę na temat sprzętu i narzędzi, których używamy. Bo to my, fachowcy, decydujemy, czego musimy użyć do wykonania zabiegu, jakie kosmetyki odpowiednio dobrać i zastosować. 

Pamiętajmy: to my jesteśmy odpowiedzialni za fryzurę, stan włosów i ostateczny wygląd i wizerunek klienta, który opuszcza nasz salon. Trzymając się tych zasad, od lat korzystam z rad doświadczonych specjalistów, mistrzów świata we fryzjerstwie czy barberingu. Nieustannie doskonalę swój warsztat. Wyszkoliłem i nadal edukuję zespół mojego salonu fryzjerskiego, abyśmy razem mogli reprezentować najlepszy poziom i klasę w zawodzie. Chęć bycia profesjonalistą zmusza do nauki przez całe życie. Pasja pomaga w zrozumieniu, jak wiele jeszcze przed nami. Im dłużej pracujemy, tym nasza świadomość rośnie. 

Do wykonywania zawodu mamy dziś do dyspozycji wspaniałe narzędzia, dzięki którym możemy osiągać zadziwiające efekty. Najważniejsze są nożyczki. Fryzjer, który umie się posługiwać perfekcyjnie nożyczkami, wykona każdą fryzurę. Od jeża, przez sportową, klasyczną, irokeza, najmodniejszą zgodną z trendami, przez fryzurę na włosach półdługich aż po włosy długie. Żadne inne użyte narzędzie nie da nam takiego efektu jak strzyżenie prostymi nożyczkami fryzury na jeża. Może być on idealnie płaski, kwadratowy, zaokrąglony, nawet wklęsły. Kontury czy tzw. cyrkiel też powinny być wykonane prostymi nożyczkami o bardzo zaostrzonych cienkich czubkach. Kontury wykonane maszynką często zbyt wysoko wyglądają jak błotniki nad oponą samochodową. Kontur opadający od ucha do karku także powinien być zrobiony nożyczkami prostymi, a nie maszynką. Często powielany błąd to zwężenie zarostu na karku w tzw. języczek. To absolutnie niedopuszczalne. Wycinając nożyczkami od baków, cyrkiel nad uchem wygląda jak narysowany. Dodatkowo dla podkreślenia kontrastu podgalamy brzytwą zarost.
 


Nożyczek prostych używamy do strzyżenia przez palce, cięcia z podziałem na separacje, cieniowania warstwowego czy strzyżenia geometrycznego. Dla wprawionych doskonale nadają się do cieniowania po grzebieniu. Co ciekawe, do tych technik można zastosować degażówki. Prostych nożyczek możemy używać także do efilowania czy do pikowania. Świetnie sprawdzają się przy trymowaniu i cieniowaniu brody, ale też do wyrównywania wąsów. Zastosowanie nożyczek prostych przy strzyżeniu brody pozwala na pełną kontrolę nad zarostem, często bardzo nierównomiernie porośniętym włosami. Musimy uważać na braki w zaroście, by nie powycinać dziur.

Nożyczki mogą się bardzo różnić. Dobieramy je do wielkości dłoni, długości palców (muszą być one proporcjonalne, by nie zacinać się podczas strzyżenia przez palce). Często spotykamy nożyczki o ergonomicznych kształtach z oczkami położonymi w sposób, który nie powoduje ucisku palców. Wszystko dla komfortu pracy i wygody. Gdy posiadają mikroszlif, czyli ząbkowanie jednego z ostrzy, to włosy nie będą się wyślizgiwać podczas cięcia. Konstrukcja ostrzy zaprojektowana jest w taki sposób, by połączenie ich obu dawało precyzyjne cięcie. Ostrza mogą być spięte śrubą dociskową z uszczelkami, systemem z łożyskami czy nawet mieć teleskopy. Zazwyczaj im wyższa cena, tym lepsza jakość ich wykonania. Najlepsze nożyczki wykonane są metodą kutą ze stali hartowanej. Pozwala to na wieloletnie użytkowanie i precyzyjne cięcie. Oczywiście pod warunkiem posiadanych najwyższych umiejętności. Zakres wielkości nożyczek jest bardzo duży, od...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy

    Komentarze (0)

    Napisz własny komentarz